A2A: Prihodi preko tri milijarde €

Bez autora
Aug 03 2011

Prihodi italijanske kompanije A2A, koja upravlja crnogorskom Elektroprivredom (EPCG), u prvih šest mjeseci premašili su tri milijarde EUR, dok je neto dobit iznosila 120 miliona EUR. Prihodi su, u odnosu na isti prošlogodišnji period, povećani 6,7 odsto, dok je neto dobit manja za 251 milion EUR, navedeno je u Izvještaju o poslovanju u koji je agencija Mina-business imala uvid. Iz kompanije je objašnjeno da je neto dobit smanjena zbog različitih kapitalnih dobitaka generisanih u prvih šest mjeseci prošle i ove godine nakon prodaje udjela u Alpiq-u i Metroweb-u. Bruto operativna marža (EBITDA) povećana je 1,5 odsto na 477 miliona EUR. Prva polovina godine uključuje pozitivan doprinos vezan za konsolidaciju EPCG, podružnice u Crnoj Gori (15 miliona EUR). Upravni odbor kompanije na današnjem sastanku usvojio je Finansijski izvještaj za pola godine, koji uključuje i poslovne rezultate EPCG, i sa zadovoljstvom potvrdio održavanje industrijskih nivoa profitabilnosti.

A2A: Prihodi preko tri milijarde €Prihodi italijanske kompanije A2A, koja upravlja crnogorskom Elektroprivredom (EPCG), u prvih šest mjeseci premašili su tri milijarde EUR, dok je neto dobit iznosila 120 miliona EUR.

Prihodi su, u odnosu na isti prošlogodišnji period, povećani 6,7 odsto, dok je neto dobit manja za 251 milion EUR, navedeno je u Izvještaju o poslovanju u koji je agencija Mina-business imala uvid,prenosi Analitika. Iz kompanije je objašnjeno da je neto dobit smanjena zbog različitih kapitalnih dobitaka generisanih u prvih šest mjeseci prošle i ove godine nakon prodaje udjela u Alpiq-u i Metroweb-u.

Bruto operativna marža (EBITDA) povećana je 1,5 odsto na 477 miliona EUR.

»Prva polovina godine uključuje pozitivan doprinos vezan za konsolidaciju EPCG, podružnice u Crnoj Gori (15 miliona EUR)«, saopšteno je iz kompanije.

Upravni odbor kompanije na današnjem sastanku usvojio je Finansijski izvještaj za pola godine, koji uključuje i poslovne rezultate EPCG, i, kako je navedeno, sa zadovoljstvom potvrdio održavanje industrijskih nivoa profitabilnosti.

»Finansijski rezultat u prvih šest mjeseci je bio pozitivan i, uprkos plaćanju dividende od 186 miliona EUR, dozvoljeni neto dug je smanjen za još 135 miliona EUR«, konstatovao je Odbor.

U Izvještaju je navedeno da je A2A grupa kroz podružnicu EPCG, proširila opseg djelovanja u proizvodnji i prodaji električne energije u Crnoj Gori. Podružnica proizvodi ukupno 1,58 hiljada gigavat sati (GWh) struje, uglavnom iz hidroelektrana. Prodaje za šest mjeseci iznosila je oko 2,3 hiljade GWh.

EPCG je u Crnoj Gori za šest mjeseci distribuirala 1,27 hiljada GWh električne energije, što je, kako je saopšteno, pozitivan doprinos poslovanju od oko četiri miliona EUR.

Iz A2A su kazali da je aktivnost koja se odnosi na proizvodnju i prodaju električne energije u Crnoj Gori obezbijedila tom sektoru pozitivan doprinos od oko 13 miliona EUR.

A2A posjeduje 44 odsto kapitala EPCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik